Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
KONKURS
„NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” na najlepsze produkt i potrawę regionalną
Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędy Marszałkowskie. Partnerem konkursu jest Związek Województw RP.
CELE KONKURSU
PRODUKT:
Przez żywnościowe produkty regionalne rozumiemy surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego
spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym,
charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych
regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji
i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
-POTRAWA:
Celem tej części konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących
dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych. Promowanie
i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię. Identyfikacja
regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu;
-Nagroda „KLUCZ do POLSKIEJ SPIŻARNI”
Wzorem lat ubiegłych, Kapituła Krajowa wybierze laureatów „Klucza do Polskiej Spiżarni”, przyznawanego osobom szczególnie
zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych
i tradycyjnych. Zgłoszenia z regionów kandydatów do nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni” należy przysyłać
(z uzasadnieniem oraz opisem dokonań i fotografiami zgłaszanych osób) do dnia 10.09.2025 r. „Klucze do Polskiej Spiżarni”
zostaną również wręczone w czasie Wielkiego Finału XXIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” .
-KRAJOWY FINAŁ KONKURSU, polegający na uroczystości wręczenia statuetek „Perła 2025" oraz „Klucza do Polskiej Spiżarni”,
odbywa się w Poznaniu, w czasie trwania Międzynarodowych Targów Smaki Regionów. Lista laureatów zostanie umieszczona na
stronach: www.produktyregionalne.pl
-Wszyscy laureaci nagrody „Perła 2025" oraz „Klucza do Polskiej Spiżarni”, otrzymają propozycję udziału w ekspozycji swoich
produktów w czasie trwania Targów „Smaki Regionów”, na specjalnie wydzielonym stoisku w ramach Pawilonu nr 10 na terenie MTP.